Зам.-министърът на земеделието: Няма да се връща ДДС при износ на сурова дървесина

14278
Зам.-министърът на земеделието: Няма да се връща ДДС при износ на сурова дървесина
Снимка: Getty Images/Guliver

Очевидно има проблем. Така заместник-министърът на земеделието Георги Костов коментира поредните сигнали за сеч, която върви „по ръба на закона”.

Костов заяви, че в сряда (11 февруари) ще има решение на Министерския съвет за увеличаване на площта на защитните гори. Ще се има забрана при мокри пътища да се вкарват камиони в горите, за да няма поражения. Отделно ще има ограничения колко дървесина може да се взима, както и на какъв период ще има сеч. И ДДС няма да се връща на износителите на сурова дървесина – това е протекционистична мярка, за да няма износ на дърва за огън извън границите на България, обясни Костов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Кметът на Малко Търново алармира за узаконено унищожение на гори

93 проверки на ден на горските в Бургаско или над 33 хил. проверки за една година – това показват официалните данни за работата н...

Глупаво е да се говори, че сечта на горите е основна причина за наводненията в България. Годишно се изсича 1% от горския запас в страната, заяви Костов. За втори път управлявам след Тройната коалиция – защо никой от ДПС и БСП не излезе да каже нещо, а само обвиняват, добави той.

Проблемите на горите не могат да бъдат изключени от другите проблеми в страната, каза Иван Палигоров, председател на Съюза на лесовъдите. Ние търсим помощ от обществото – трябва ни подкрепа и от медиите, защото иначе не е възможно да се справим с проблема с незаконната сеч. Лесовъдите със сигурност допускаме грешки, но за поголовна сеч да се говори не е редно – преди 200 години е имало, сега не, подчерта Палигоров.

Според данни на гражданския сектор годишно в България незаконната сеч възлиза на 1 млн. кубика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com