Камиса-Раз: Израел иска мир за мир

4766
Камиса-Раз: Израел иска мир за мир

Израел иска мир за мир. Макар че полагаме всички дипломатически усилия да постигнем примирие в региона, ние ще спрем да стреляме, ако и другата страна прекрати огъня.

Това заяви израелският посланик у нас Шаул Камиса-Раз, предаде БГНЕС. "Ако видим, че се предприемат определени стъпки за постигане на примирие, ще имаме основа за установяване на мир и спокойствие не само за няколко дни или седмици, а поне за няколко години", посочи посланикът. Той отбеляза, че повече от месец и половина Израел е подложен на ожесточени атаки от Газа, които имат всички характеристики на терористични актове.

"Това са едностранни актове, идващи от Газа към Израел и те всички са инициирани от терористични организации", заяви Камиса-Раз. Той допълни, че всички тези актове са насочени към израелската територия, а не към определени военни бази или военни подразделения. "Много хора бяха ранени. Ракети "Катюша" се изстрелват срещу кибуци и други видове заселнически селища, има и атаки срещу големи градове. Повече от един милион граждани на Израел живеят под постоянна заплаха, през този месец и половина те живееха в приюти, а начинът им на живот беше напълно разрушен. Невъзможно е да живееш в ситуация, при която изпращаш децата си на училище или в детската градина и не знаеш дали стрелбата няма да прекъсне учебния им ден и какво ще се случи с тях", отбеляза Камиса-Раз.

Той посочи, че Израел дълго време се е въздържал от действия, но в крайна сметка е решил, че дължи реакция на гражданите си, за да им осигури нормален живот и мир. "Това беше причината да започнем операцията в Газа, която вече продължава една седмица", допълни той. Посланикът отбеляза, че основната цел на операцията е да се намали нивото на заплахата към израелските граждани, идваща от Газа. "Искаме да освободим израелските граждани, живеещи в южната част, от постоянната заплаха и страх, в които живеят", добави посланик Шаул Камиса-Раз.

Той заяви, че операцията е започнала като атака срещу генералите и лидерите на бойни части на ХАМАС, както и срещу хората, отвлекли войника Гилат Шалит. Посланикът отбеляза, че втората цел на операцията е била да се унищожат военните бази на терористите, складовете им с оръжие, местата, от които извършват обстрел срещу Израел и местата, където произвеждат бомбите и оръжията. Камиса-Раз добави, че ХАМАС разполага с добра система за планиране и инфраструктура, както и добра координация и отбеляза, че движението действа като добре организирана армия.

Посланикът коментира и днешния атентат в Тел Авив, при който загинаха 10 души, а над 30 бяха ранени. "Няма съмнение, че съществува връзка между атентата и случващото се в Ивицата Газа. Можем само да подозираме кой стои зад атентата в Тел Авив. Фактът, че не виждаме намерение от страна на ХАМАС да спре стрелбата и фактът, че движението насочва атаките си конкретно към цивилното население на Израел, допринесе за решението на израелското правителство да започне и да разшири действията", допълни той. Камиса-Раз заяви, че Израел е готов за сухопътна операция в Ивицата Газа, макар че все още няма заповед за започване на операцията. "Израел няма намерение да влошава ситуацията, но в същото време сме длъжни да върнем мира и спокойствието на гражданите на Израел", изтъкна той.

Посланикът посочи, че гражданите на Израел не изпитват омраза и не виждат заплаха и опасност в лицето на цивилните граждани на Ивицата Газа. Той обаче отбеляза, че гражданите на Ивицата Газа изпитват дълбока омраза към израелските граждани. Камиса-Раз заяви, че в Ивицата Газа има иранско оръжие и иранско финансиране, които идват през границата с Ливан. "ХАМАС има властта в Ивицата Газа, те са официалната власт в региона. Поради това ние ги смятаме за напълно отговорни за случващото се там", заяви той.

Посланикът обаче отбеляза, че част от отговорността и вината за случващото се в Ивицата Газа принадлежи и на Иран и Сирия. Според него двете страни се опитват да отвлекат вниманието на международната общност от случващото се в техните граници и да го прехвърлят към ситуацията в Ивицата Газа. "Знаем, че Иран иска да организира терористични атаки в цял свят, ако е възможно. Наскоро станахме свидетели на такъв атентат и в Бургас. Те правят това в сътрудничество с различни терористични организации като Хизбула, ХАМАС", заяви Камиса-Раз. Той допълни, че Израел иска да има добросъседски отношения с всичките си съседи, въпреки конфликтите от миналото. Посланикът опроверга и твърденията, че причина за операцията в Ивицата Газа са отминалите избори в САЩ, предстоящите в Израел и намерението на Махмуд Абас да внесе кандидатурата на Палестинската автономия за държава-наблюдател в ООН в края на месеца. Посланикът посочи и че страната му няма никакви намерения да се намесва в конфликта в Сирия. "Точно обратното. Израел иска да помогне на двете страни в конфликта да постигнат мир", изтъкна той.

Редактор: Десислава Симова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com